Rotuinfoa / Yorkshirenterrierin luonteesta

Luonteesta

Yorkshirenterrieri on valpas, vilkas ja älykäs kääpiöterrieri, jossa on terävyyttä, mutta ei yleisesti ottaen yhtä paljon kuin monissa muissa terrieriroduissa. Toki yksilöiden välillä on paljon eroja. Yorkshirenterrieri on sopiva sekoitus topakkaa terrieriä ja lempeää seurakoiraa. Rotuna yorkshirenterrieri ei ole erityisen miellyttämisenhaluinen ja siksi sen koulutukseen kannattaakin panostaa. Lempeästä seurakoiran ulkonäöstä huolimatta moni yorkshirenterrieri on tänä päivänä säilyttänyt alkuperäisen rottavietin, joten suloisessa rusettipäässä saattaakin piillä myös pieni ja ketterä saalistaja.

Haukkuminen

Yleisen olettamuksen mukaan pikkukoirat ovat usein turhan haukkujia ja räksyttäjiä. Koira saattaa haukkua saadakseen huomiota, turhautuessaan, leikkiessään, puolustaessaan reviiriään, tervehtiessään tuttuja tai karkottaakseen tuntemattomia. Toki myös yorkshirenterrieri on haukkuherkkä, mutta määrätietoisen mutta positiivisen koulutuksen kautta, joka alkaa jo pentuiässä, myös yorkshirenterrin haukkumista mahdollista kitkeä pois.

Merkkailu

Merkkailu ei ole varsinainen sisäsiisteysongelma, vaan se on yleensä koirien tapa kommunikoida. Steriloimattomat ja kastroimattomat koirat merkkailevat enemmän kuin leikatut. Merkkailu liittyy keskeisesti lisääntymiseen, ja alkaa useinmiten kun koira tulee sukukypsäksi. Toisilla merkkailun laukaisevat ympäristön muutokset; vieras koira kotona tai muu vastaava muutos. Myös sosiaaliset tekijät tai esim ahdistus saattavat olla myös syynä merkkailuun.

Lääketieteellisiä syitä, jotka on syytä sulkea pois:

  • Pidätyskyvyn kehittymättömyys
  • Virtsatien tulehdus
  • Muut sairaudet ja lääkitykset