Vinkkejä vastuulliseen pennun hankintaan

Kun olet hankkimassa yorkshirenterrieri pentua, tarkista että kasvattajalla on virallinen kennelnimi tai / ja että hän on allekirjoittanut Kennelliiton kasvattajasitoumuksen. Kun kasvattajasi on sitoutunut rotuun, voit luottaa hänen rotutuntemukseensa.

Jokaisella rodulla on jalostussuositukset, joten on hyvä tarkistaa, että kasvattajasi noudattaa  rodun suosituksia jalostusvalinnoissaan.  Pentujen vanhempien viralliset terveystulokset ovat nähtävillä Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä.

 

 

Älä osta rekisteröimätöntä pentua!

 

Suomessa rekisteritodistuksen puuttumiseen on aina syy, jonka myyjä usein haluaa salata tai kätkeä jonkun toisen selityksen taakse. Pentue saatetaan jättää rekisteröimättä esimerkiksi siksi, että

  • Vanhempia ei ole rekisteröity tai ne kuuluvat Kennelliiton EJ-rekisteriin, johon rekisteröidään koirat, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi jalostuksessa.
  • Toinen tai molemmat vanhemmista ovat sekarotuisia.
  • Vanhemmilla on jokin sairaus, joka sulkee ne pois jalostuksesta.
  • Pentuetta ei voida rekisteröidä, koska emää on pennutettu liian tiheästi.
  • Kasvattaja on jalostuskiellossa.

 

Älä anna myyjän väitteiden hämätä!

 

”Pennut eivät ole rekisteröityjä, koska eivät ole näyttelykoiria.”

Rekisteröintitodistus ei ole olemassa ainoastaan näyttelyitä varten. Se kertoo pennun sukupuun ja mahdollistaa monipuolisen harrastamisen koirasi kanssa. Kennelliiton sopimuksissa on huomioitu myös pennun ostajan oikeudet, joita ei sinulla ole ilman asianmukaisia rekisteritodistuksia ja kauppakirjoja.

 

”Saat pennun halvemmalla ilman papereita.”

Puhdasrotuisen pennun rekisteröiminen ei ole vaikeaa eikä kallista. Parin satasen säästäminen ei ole sen arvoista, minkä riskin otat ostaessasi pennun, jonka taustoista et voi olla täysin varma.

 

”Pentuetta ei ole suunniteltu. Nämä ovat rakkauspentuja.”

Myös vahinkopennut on mahdollista rekisteröidä Kennelliiton rekisteriin jos kasvattaja vain haluaa. Terveystutkimukset voidaan tehdä vaikka pentujen syntymisen jälkeen ja pennut rekisteröidä EJ-rekisteriin.

 

”Voit rekisteröidä koiran myöhemmin.”

Et voi rekisteröidä koiraa Kennelliiton rotukoirien rekisteriin jälkikäteen. Tämän voi hoitaa vain kasvattaja itse.

 

Lue täältä lisää pentutehtailusta!