Geenitestit

PRA (Progressive Retinal Atrophy) on etenevä verkkokalvon surkastuma, sokeuteen johtava tauti, jossa verkkokalvon valoherkät solut, tapit ja sauvat rappeutuvat vaihtelevalla nopeudella. Yorkshirenterrierien PRA-tyyppi on prcd, joka on yhden geenin peittyvästi periyttävä sairaus. Prcd-PRA geenitestillä, joka tehdään koiran verinäytteestä, voidaan tutkia koiran alttius saada tämä silmäsairaus. Kantajaksi testatut eivät itse sairastu prcd-PRA:han, mutta jalostuksessa ne tulee aina yhdistää prcd-PRA:n osalta terveeseen yksilöön.

Geenitestien käyttö siis mahdollistaa tiettyä geenivirhettä kantavan koiran turvallisen jalostuskäytön yhdistämällä tämän saman geenivirheen suhteen terveen / ei kantajan kanssa. Näin voidaan varmistaa, että kyseiseen PRA-tyyppiin sairastuvia pentuja ei synny.

Jalostustoimikunta kerää rekisteriä prcd-PRA geenitestatuista koirista. Testituloksia ei vielä tässä vaiheessa rekisteröidä Kennelliiton jalostustietojärjestelmään, vaan nämä tiedot kirjataan rotuyhdistyksen ylläpitämään rekisteriin, joka on julkaistuna sivujemme jäsenosiossa. Listat perustuvat koiranomistajien itse lähettämiin tietoihin.


prcd-PRA -geenitestituloksen merkitys koiran jalostuskäyttöön

Periytymistapa autosomaali resessiivinen

prcd-PRA-testitulos (genotyyppi) Ilmiasu Merkitys jalostuskäyttöön Mahdollisuus tuottaa PRA-sairaita pentuja
Normal = normaali

(Homotsygootti)

Terve Ei rajoituksia jalostuskäytölle Ei ole mahdollista
Clear by parentage

= terve vanhempiensa testitulosten perusteella

Terve Ei rajoituksia jalostuskäytölle Ei ole mahdollista
Carrier = kantaja

(Heterotsygootti)

Terve Voidaan risteyttää genotyypiltään prcd-PRA -normaalin koiran kanssa. Yhdistelmästä on mahdollista syntyä prcd-PRA -kantajia. Todennäköistä, jos risteytetään prcd-PRA  -kantajan tai prcd-PRA -sairaan koiran kanssa.
Affected = sairas

(Homotsygoottinen mutaatio)

PRA-sairas, tulee sokeutumaan jossakin vaiheessa elämäänsä. Voidaan risteyttää genotyypiltään prcd-PRA -normaalin koiran kanssa. Yhdistelmästä syntyy  prcd-PRA -kantajia. Todennäköistä, jos risteytetään prcd-PRA -kantajakoiran kanssa. Yhdistettäessä prcd-PRA -sairaan koiran kanssa, kaikki jälkeläiset ovat sairaita.
Testaamaton Terve tai sairas Voidaan risteyttää genotyypiltään prcd-PRA -normaalin kanssa. Yhdistelmästä saattaa syntyä prcd-PRA -kantajia riippuen testaamattoman vanhemman genotyypistä. Yhdistettäessä toisen testaamattoman koiran kanssa, jälkeläiset voivat olla prcd-PRA- normaaleja, prcd-PRA -kantajia ja prcd-PRA -sairaita riippuen testaamattomien  vanhempien genotyypistä.

www.laboklin.fi

Virallisia DNA-näytteitä saavat ottaa:

  • Eläinlääkärit
  • DNA-näytteenottoon pätevöidyt kennelneuvojat ja aluekouluttajat (vain poskisolu- ja karvanäyteet).
  • Kennelliiton hyväksymien laboratorioiden edustajat (verinäytteet vain eläinlääkärin valvonnassa)
  • Kennelliiton näytteenottajien yhteystiedot löydät täältä
  • Mikäli sinulla on kysyttävää, tai haluat ilmoittaa meille koirasi geenitestin tulokset, ota yhteyttä jalostustoimikunta@yorkshirenterrieri.fi