Yleistä
Pentu on terve ja vilkas, mutta uuteen ympäristöön jouduttuaan se tulee alussa ikävöimään emoaan ja sisaruksiaan. Pentua tulee huomioida riittävästi, pitää paljon sylissä, puhua sille rauhoittavasti sekä tarjota sille pieniä makupaloja. Sen tulee myös antaa nukkua riittävästi, eikä sitä saa kesken unien herättää. Pentu nukkuu vielä suurimman osan vuorokautta, mutta pienissä jaksoissa. Pentu kotiutuu aivan varmasti, mutta voi jopa 1-2 viikon ajan vierastaa uutta ympäristöään ja uusia ääniä sekä hajuja. Pentua tulee käsitellä varmoin ottein, mutta hellästi. Pienten lasten käsiin ei koiranpentua pidä jättää ilman valvontaa. Pennun turvallisuuden vuoksi on erittäin tärkeää, ettei pennun anneta pudota mistään. Vasta sitten, kun se itse pystyy hyppäämään ylös sohvalle, sängylle, pääsee sieltä myös itse alas. Pennulla eiole minkäänlaista suhteellisuudentajua omasta koostaan ja kyvyistään. Turvallisin paikka sille on siis lattia – muistuta tästä myös vieraitasi, jotka mielellään ottavat pennun syliin, eivätkä arvaakaan, kun se jo hyppää sieltä pois.
Tasapainoinen, reipas pentu
Pennustasi kasvaa henkisesti tasapainoinen, rauhallinen mutta reipas ja hyvin käyttäytyvä koira, jos käsittelet sitä aina lempeästi, mutta määrätietoisesti. Sitä on koulutettava samalla tavalla kuin isompaakin koiraa. Koiralla ei ole oikeutta olla häiritsevä, levoton tai kuriton. Se ei saa vetää hihnassa tai terrorisoida perhettään. Muista, että koira on laumaeläin; se tarvitsee paljon seuraa ja sen on tiedettävä, mikä sen asema perheessä on. Laumanjohtaja olet aina sinä itse.
Ruokinta
8-viikkoinen pentu syö jo melkein kaikkea. Puhdasta vettä on oltava koko ajan tarjolla. Turvallisinta on jatkaa pennulle entuudestaan tuttua ruokavaliota. Kasvattaja kertoo kyllä, millaiseen ruokaan pentusi on tottunut.
Pennulle tarkoitettua kuivamuonaa voi hyvin antaa, joko kuivana tai veteen kostutettuna. Kermaviiliä, piimää tai raejuustoa voi antaa lisukkeeksi. Kaikki ruoka on pilkottava ja muhennettava pieneksi. Myös raakaa jauhelihaa (paisti, tuore) voi pennulle hieman antaa silloin tällöin. Mitään suolaista tai maustettua ei saa antaa.
Aterian kerta-annos on erittäin pieni ja siksi pennun täytyy aluksi saada ruokaa 4 kertaa päivässä. Ruokailupaikan tulisi aina olla sama. Ruoka-astiaa ei saa viedä heti pois, jos pentu ei tarjottaessa ryhdy syömään. Aterioiden lukua vähennetään ajan myötä, mutta vielä aikuisenakin kääpiörotuisen koiran tulisi saada 2 ateriaa päivässä. Pennun ruokailua on seurattava, jotta voi olla varma, että pentu syö riittävästi. Ensimmäinen koiran normaalin kehityksen edellytys on sen riittävä ja monipuolinen ravinnonsaanti. Pennusta ei pidä tehdä nirsoa, sillä koira ei sitä itsessään ole, ellei sitä opeteta.
Nykyajan laadukkaissa kuivamuonissa ja penturuoassa kalkki ja vitamiinit mukana, joten pennun ruokaan niitä ei tarvitse lisätä. Mutta jos pentu on pelkällä ns. kotiruoalla, on pidettävä huoli myös kalkin ja vitamiinien saannista. Erilaisia valmisteita saa apteekista ja koiratarvikeliikkeistä, katso aina annosteluohjeet purkin kyljestä.
Hampaat
Pennulla on ns. maitohampaat, jotka alkavat vaihtua pysyviin n. 4-7 kk:n iässä. Kääpiökoirien maitokulmahampaat lähtevät itsekseen hyvin harvoin ja siksi ne joudutaan usein poistamaan eläinlääkärin toimesta kirurgisesti. Kun pysyvä hammas on kasvanut noin puoleen väliin maitohammasta, on maitohammas poistettava, muuten pysyvä kasvaa vinoon eikä koiralle tule oikeata saksipurentaa. Pentua on myös jo pienestä pitäen totutettava hampaiden ”harjaukseen”. Sen voi tehdä sormen ympärille käärityn sideharson avulla, tai yrittää oikean hammasharjan kanssa. Hampaiden oikean kehityksen tueksi tarvitsee koira myös puruluita tms pureskeltavaa.
Korvien hoito
Korvalehdet on hyvä trimmata säännöllisesti etenkin pentuvaiheessa, jotta korvat nousevat pystyyn. Yorkshirenterrierin rodunomaiseen ulkonäköön kuuluvat pystykorvat, joiden päästä trimmataan 1/3.
Tassut ja kynnet
Tassukarvat pyöristetään saksilla, myös anturoiden väleistä on hyvä poistaa liika karva esim pienellä trimmerillä. Kynnet on leikkaamalla pidettävä sopivan lyhyinä. Pennun kynsiä voi leikata n. 2 viikon välein, vaikkei olisi mitään leikattavaakaan. Pentu tottuu tilanteeseen eikä sen kynsiä ole vaikea leikata vanhempanakaan.
Silmät
Mikäli pennun silmät vuotavat, tulee silmiä puhdistaa säännöllisesti esim lämpimään veteen kostutetulla pumpulilla tai eläinkaupoista saatavilla erityisillä silmänpuhdistusaineilla. Kuivuneet eritteet silmän alla saattavat altistaa silmätulehduksille.
Turkin hoito
Yorkshirenterrierin turkki vaatii säännöllistä hoitoa, johon koira onkin hyvä opettaa ja totuttaa pienestä pitäen. Kun otsakarvat ovat kasvaneet tarpeeksi, solmitaan ne ylös (top knot) pienellä kumilenkillä. Koira pestään n. 2 viikon välein, tarpeesta riippuen. Laadukkaisiin turkinhoitotuotteisiin kannattaa panostaa. Pentu syntyy aina mustana ja sen oikeat värit ja lopullinen karvanlaatu tulevat esiin vasta vähitellen iän myötä. Yorkilla ei ole lämmittävää pohjavillaa, joten kylmillä ilmoillla koiraa on hyvä hieman vaatettaa. Yorkshirenterrierin turkki kasvaa koko sen elämän ajan. Yorkshirenterrieristä ei lähde karvaa.
Sisäsiisteys
Yorkshireterrierin sisäsiisteys vaatii omistajaltaan määrätietoisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Pentu on usein oppinut tekemään tarpeensa sanomalehdelle, mutta tämä saattaa häiriintyä pennun siirtyessä uuteen paikkaan. Pissa-alustoja (esim sanomalehti) tulisi aluksi olla useammassa paikassa, niitä voi ajan mukaan vähentää ja siirtää sitä paikkaa kohti, jonne koiran aikuisena sallitaan tekevän tarpeensa. Pennun tehtyä tarpeensa paperille, sitä tulee kehua ja jättää käytetty paperi siihen edelleenkin, että pentu oppisi oikean paikan nopeasti. Kun pentu alkaa pyöriä itsensä ympäri ja hakea paikkaa tarpeilleen, tulisi se rauhallisesti nostaa paperin päälle. Paras keino on ulkoiluttaa koira n. 5-10 min kuluttua ruokailusta. Pentu on fysiologisesti valmis kunnolla pidättämään n 6 kk iässä.
Rokotukset
Koiranpennut rokotetaan ensimmäisen kerran 12 viikon ikäisenä. Tämä rokotus suojaa pentua tavallisimmilta tartuntataudeilta. Toinen rokotus annetaan 16 viikon ikäisenä ja kolmas vuoden ikäisenä. Rokotukset suojaavat penikkataudilta, tarttuvalta maksatulehdukselta, parvoripulilta, kennelyskältä ja raivotaudilta. Pennulle annetaan yleensä yhdistelmärokotus, joka antaa samalla kertaa suojan useaa tautia vastaan. Ensimmäisen rokotuksen jälkeen useimmat eläinlääkäriasemat kutsuvat seuraavaan rokotukseen.
Tässä oli joitakin yleisiä hoitovinkkejä pennun ensimmäisten kuukausien varalle. Muista, että mikäli sinulla on kysyttävää, voit aina ottaa yhteyttä pentusi kasvattajaan. Häneltä saat parhaat ohjeet juuri tätä pentua varten.